Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowe produkty > Kawa

Bób

Nasiona bobu są znane, już od wielu lat, nawet przez nasze babcie, jako źródło wielu składników odżywczych. Warto więc korzystać z możliwości, jakie dają i jeść je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie – sposobów na ich przygotowanie jest tyle, ilu ludzi. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje również podany z czosnkiem czy połączony z pomidorami. Przyprawiać go można tak jak kto lubi – popularne połączenia to kminek i imbir. Bób to także doskonały produkt dla wszystkich, którzy chcą schudnąć. Jest niesamowicie niskokaloryczny oraz nie zawiera prawie w ogóle tłuszczu. Ma natomiast właściwości „rozdymające”, dlatego nie należy się dziwić, jeśli po jego zjedzeniu będziemy mieli większy brzuch – to tylko przejściowe i nie grozi żadną chorobą. Bób jest natomiast doskonałą porcją błonnika, który oczyszcza przewody pokarmowe i przyspiesza trawienie. Nie poleca się go tylko małym dzieciom – ponieważ właściwości „rozdymające” mogą okazać się dla nich zbyt silne i niekorzystne. Podobne działanie można zaobserwować u osób z wrażliwym żołądkiem i mających częste problemy trawienne.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.