Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Kuchenne porady > Ostropest plamisty

Cenny czarny kmin

Wśród składników, które warto mieć w swojej kuchni, jeżeli żywienie ma być korzystne dla zdrowia jest czarny kmin. Pochodzi z Indii i stamtąd przywędrował do Europy. Jest używany powszechnie jako przyprawa, ale rzadziej jako środek sprzyjający poprawie zdrowia. Również w Polsce, jeśli już się go stosuje, głównie jako przyprawę i to niekoniecznie bardzo lubianą.
Właśnie dlatego warto spojrzeć na czarny kmin nieco innym okiem, pod kątem poprawy wzbogacenia zdrowego stylu życia. Dotyczy to przede wszystkim wsparcia układu pokarmowego. Jeżeli przyjmuje się często czarny kmin, w dowolnej postaci – ziarna albo olej – można poprawić trawienie oraz oczyścić organizm z zanieczyszczeń. Łatwiej jest uniknąć wzdęć oraz zaparć, które często utrudniają wykonywanie codziennych czynności. Co więcej, czarny kmin może poprawić zapach z jamy ustnej. Zwalcza zalegające w niej bakterie, powodując że usta stają się czystsze, a to podnosi komfort życia, jeżeli wcześniej nieprzyjemny oddech był powodem problemów lub kompleksów.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.