Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Odchudzanie > Zdrowe potrawy

Chili

Papryczkę chili możemy dostać pod różnymi postaciami – w proszku, grubo mieloną, a nawet w postaci sosu do dań. Wszystko zależy od upodobań, ale warto często sięgać po tę przyprawę, bo poza wspaniałym i wyrazistym smakiem, ma ona również wiele właściwości korzystnych dla naszego organizmu.  Posiada liczne substancje mające pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim dzięki swojej sile zarówno zapachu jak i smaku, doskonale oczyszcza drogi oddechowe, pomagając w ten sposób w katarze, a także w innych objawach przeziębienia. Często spotykane są inhalacje lub napary z wyciągiem z chili, podana w niewielkich ilościach może doskonale pomóc w walce z wieloma problemami w trakcie ponurej jesieni, kiedy to prawie każdy męczy się z niedrożnymi przewodami oddechowymi. Z drugiej strony zawarte w chili substancje działają przeciwzakrzepowo – jest to bardzo ważna informacja, szczególnie dla osób mających  problemy z krwią, która jest zbyt gęsta, lub „zbija się” w  zakrzepy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.