Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowy styl życia > Sprawdzaj co jesz

Czernienie ziemniaków

Każdy doskonale wie, jak szybko – po obraniu lub starciu – ziemniaki stają się ciemne i nieprzyjemne w wyglądzie. Co więc zrobić aby zapobiegać temu procesowi? Z ziemniakami, które są tylko obrane i czekają na ugotowanie, sprawa jest stosunkowo łatwa: wystarczy zostawić je zalane wodą. Przy czym trzeba wiedzieć, że woda może wypłukiwać z kartofli to, co w nich najsmaczniejsze i najzdrowsze. Może to być dosyć niesmaczne podczas jedzenia już ugotowanych ziemniaków. Natomiast przy startych, np. na placki, ziemniakach sprawa wydaje się trudniejsza. Sposobem na to jest posypanie startej masy mąką w pojemniku tak, żeby kontakt ziemniaków z powietrzem stał się niemożliwy. Dzięki temu nie czarnieją i nie będą później nieprzyjemnie wyglądały. Mogą się trochę zaburzyć proporcje ciasta, lecz z naprawieniem tego każda pani domu już na pewno świetnie sobie poradzi.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.