Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Kuchenne porady > Jedz jak najwięcej buraczków!

Czy jadać olej lniany?

Siemię lniane nie jest tajnym składnikiem odkrytym dopiero niedawno. Wręcz przeciwnie. Znano je już w starożytności i doceniano jego właściwości zdrowotne. Niemniej, olej lniany, czyli olej uzyskiwany podczas tłoczenia nasion siemienia lnianego dopiero niedawno po raz kolejny wrócił do polskich kuchni. Znajduje się na liście najważniejszych olejów, które powinny być stosowane przez osoby chcące zachować zdrowie, sprawność oraz urodę. Wynika to nie tylko z kwasów nienasyconych, które w mniejszym lub większym stopniu posiadają wszystkie oleje, lecz również z innych cennych składników, które zachęcają do spożywania tego produktu. Dotyczy to przede wszystkim witaminy E, której jest w oleju lnianym mnóstwo. Zazwyczaj podkreśla się jej wkład w lepszy wygląd, dzięki czemu jest ona nazywana witaminą młodości, ponieważ wygładza skórę, zmniejsza ryzyko pojawienia się zmarszczek w młodym wieku oraz wspiera włosy i paznokcie. Jednak w oleju lnianym ma także inne zadania. Stanowi substancję, która pozwala ochronić przed licznymi chorobami układu krążenia, poprzez niwelowanie zmian miażdżycowych oraz uelastycznienie żył.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.