Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Kuchenne porady > Majonez i śmietana

Czym jest superfood?

Superfood brzmi jak nazwa żywności modyfikowanej w taki sposób, żeby być jeszcze lepszą, niż wszystkie inne produkty spożywcze. Jednak jest wręcz przeciwnie i każdy, kto jest zainteresowany zdrowym stylem życia powinien zwrócić uwagę nie tylko na tę różnicę, ale przede wszystkim na ten rodzaj żywności.
Pod nazwą superfood kryje się żywność naturalna, zwana również eko-żywnością. Nie jest ona w żaden sposób poddawana obróbce, która mogłaby wpłynąć na jej smak, aromat, a przede wszystkim na skład wartości odżywczych. Żywność znana pod super terminem jest zwana czasami „bombą witaminową”, ze względu na skład oraz wpływ na cały organizm. Sama nazwa pojawiła się pod koniec XX wieku, kiedy po raz pierwszy użyto tego terminu, chcąc zwrócić uwagę konsumentów na to, aby wybierać produkty wartościowe, zawierające więcej witamin i minerałów, niż konserwantów, które mogłyby zaszkodzić zdrowiu. Do najbardziej znanych „bomb witaminowych” należą awokado, kiwi, grejpfrut oraz banany. Ich spożywanie może w znaczący sposób podnieść jakość zdrowia.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.