Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowe oleje > Jak wybrać olej?

Gotowanie ziemniaków

Jest to z pozoru rutynowa i codzienna czynność, ale w gruncie rzeczy – właśnie przez tą rutynowość, często nawet nie zastanawiamy się czy robimy to dobrze. Jak więc powinno się przygotować gotowane ziemniaki, aby nie straciły one swoich właściwości? Aby przygotowywane przez nas ziemniaki zachowały jak najwięcej substancji odżywczych, powinny być jak najcieniej obrane. Warto wykorzystać do tego specjalne obieraczki lub nożyki. Druga ważna rzecz to wrzucanie ziemniaków już do wrzącej wody, dzięki czemu kartofle nie będę musiały się długo moczyć i nie „wypuszczą” tego, co w nich najcenniejsze. Warto też pamiętać, żeby ziemniaki gotować w dużych garnkach, a powstająca para znalazła dla siebie miejsce. Czas gotowanie powinien być jak najkrótszy, dzięki temu zachowa się jak najwięcej witamin.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.