Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Odchudzanie > Błonnik

Imbir

O przyprawie jaką jest imbir, słyszał na pewno każdy. Jednak nie jest ona na tyle popularna, jak np. kminek czy czosnek, a przez to rzadziej stosowana. W tym krótkim artykule postaram się wyjaśnić, dlaczego jest to błąd i dlaczego imbir powinniśmy stosować znacznie częściej. Jest to przyprawa uznawana za jedną z najstarszych i najwcześniej odkrytych przypraw na świecie. Imbir zjadany w potrawach ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie śliny, chroni żołądek przed przykrymi dolegliwościami. Zapobiega także wymiotom, hamuje „powracanie” zjedzonych produktów, jest więc polecany szczególnie osobom, które cierpią na chorobę lokomocyjną. Ponadto ta przyprawa ma także właściwości wzmacniające odporność i wspomagające walkę z infekcjami. Porównuje się ją do nawet aspiryny – a zasługuje na to, ponieważ wykazuje silne działanie przeciwbólowe i łagodzące, szczególnie w przypadkach bólu głowy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.