Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowie i diety > Dieta śródziemnomorska

Jak stosować oleje?

Tak samo jak różnorodna jest ilość olejów, tak różnorodne jest ich zastosowanie. Trzeba zdawać sobie z tego sprawę, żeby błędnie nie wykorzystywać olejów i nie osiągać tym samym niekorzystnego smaku jedzenia.
Olej rzepakowy, olej kokosowy można stosować do smażenia. Są odporne na wysokie temperatury, chociaż nie oznacza to że powinno się je przypalać, gdyż wtedy każdy tłuszcz staje się substancją szkodliwą. Jednocześnie olej rzepakowy nie jest najlepszy do sałatek. Można go dodać, jednak zamiast wzbogacić warzywa, jest w stanie je przytłoczyć swoim smakiem. Znacznie lepiej sprawdzi się w tym olej słonecznikowy, który jest delikatny, aromatyczny i z powodzeniem zastępuje dressing. Tak samo zadziałać może oliwa z oliwek, która poza zastosowaniem sałatkowym może być używana do podsmażania potraw bez żadnych zdrowotnych przeciwwskazań. Z tego powodu to właśnie oliwa z oliwek bywa najczęściej wybierana jako zdrowy olej.
Jeżeli nie wie się jak zastosować olej najlepiej przyjrzeć się opisowi na opakowaniu, wystrzegając się opakowań z napisem: olej do wszystkiego.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.