Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowy styl życia > Szkodliwe ciężkie posiłki

Jak wybrać olej?

Nie wystarczy ściągnąć z półki sklepowej oleju, który uważany jest za dobry i postawienie go w kuchni, a potem dodawanie do wszystkiego. Wymagana jest chwila refleksji związana z właściwościami poszczególnych olejów.
Przede wszystkim trzeba wiedzieć czy chce się wybrać olej rafinowany, czy nierafinowany. Nierafinowane są bogatsze w składniki odżywcze, lecz często mają mniejszą trwałość i trzeba je szybko wykorzystać. Decydując się na nie lepiej nie wybierać największych dostępnych butelek, ponieważ część może szybko nie nadawać się do spożycia. Poza tym oleje rafinowane, chociaż poddawane obróbce nie są bezwartościowe. Olej słonecznikowy lub rzepakowy nawet po tłoczeniu na ciepło mają wiele walorów zdrowotnych.
Dodatkowo należy zapoznać się z ilością wartościowych składników w oleju, czyli przeczytać etykietę oraz z tym, do czego olej może być stosowany. Nie każdy nadaje się do smażenia i pieczenia, ponieważ podczas takiej obróbki traci swoje właściwości, a nawet może niekorzystnie zmieniać smak potraw.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.