Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowy styl życia > Szkodliwe ciężkie posiłki

Jaki olej jest lepszy?

Pytanie o to, który olej jest lepszy pojawia się cały czas. W Internecie, na łamach gazet, nawet w codziennych rozmowach, kiedy próbuje się skonsultować z innymi swoje zdrowe zachowania w kuchni.
Mnogość olei i olejków, które mogą zostać zastosowane w kuchni sprawiły, że trudno jest zdecydować się na ten najlepszy. Z pewnością olejki o egzotycznych nazwach – awokado, kokosowy, z pestek winogron mają wiele zalet. Są zdrowsze, często nierafinowane, a więc zachowują całe bogactwo składników mineralnych, witamin i najcenniejszych kwasów nienasyconych. Co więcej, są bardzo wielofunkcyjne i mogą być stosowane zarówno w kuchni, jaki w kosmetyce.
Jednak nie tylko oleje z innych krajów i kontynentów mają swoje zalety. Rodzimy olej słonecznikowy i rzepakowy nie powinny być pomijane i uznawane za szkodliwe, ponieważ przynoszą wiele korzyści dla zdrowia. Trzeba je jednak umiejętnie stosować.
Najlepiej, zamiast zastanawiać się, który olej jest lepszy, używać różnych do różnych rzeczy, ponieważ niektóre dobrze sprawdzają się przy smażeniu, a niektóre mogą być stosowane tylko w sałatkach. Źródło: http://telefondlalekarza.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.