Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Kuchenne porady > Na co pomaga dynia?

Jakie właściwości ma chlorella?

Chlorella brzmi tajemniczo, jednak osoby które starają się żyć zdrowo są z nią obeznane lub przynajmniej o niej słyszały. Chlorellą nazywa się algi rosnące w zbiornikach wodnych, słonych i słodkich. Są to bardzo niewielkie, mikroskopijne wręcz organizmy, które zawierają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. W Azji algi są jednym ze stałych składników posiłków, więc znane są od dawna, w Europie odkrywa się ich znaczenie dopiero od pewnego czasu.
W chlorelli można znaleźć, aż 70 różnych składników niezbędnych dla zdrowego organizmu. Są to zarówno witaminy jak i mikroelementy. Do najważniejszych z nich należy magnez, kwas foliowy niezbędny zwłaszcza dla kobiet w ciąży, wapń dobry dla układu kostnego oraz cynk wspomagający układ rozrodczy. Poza składnikami mineralnymi istotne są witaminy A, C, E, K i cenna witamina B12. Witaminy z grupy B nie są łatwe do suplementowania w naturalnych produktach, ponieważ często bywa ich w nich zbyt mało, jednak w chlorelli jest jej więcej, niż w wołowinie, która uchodzi za bogate źródło witaminy B.
Chlorellę można z powodzeniem suplementować w postaci tabletek oraz proszku, który dodaje się do potraw podczas gotowania.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.