Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Kuchenne ciekawostki > Kuchnia rosyjska

Konieczność spożywania olejów

Bardzo często można usłyszeć w telewizji albo przeczytać w gazetach, że ograniczenie tłuszczu, a nawet jego wyeliminowanie to sposób na zdrowie. Nie można dać się zwieść. Całkowite wyeliminowanie tłuszczu może mieć tragiczne skutki dla całego organizmu. Tłuszcz, w postaci olejów, jest bardzo potrzebny do przeprowadzania wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Wspiera wchłanianie witamin, procesy myślowe, działanie układu nerwowego, pokarmowego, krwionośnego, jeżeli składnika zabraknie, prędzej czy później wyląduje się pod opieką lekarza, a nawet w szpitalu. Istotne jest jedynie mądre wybieranie tłuszczu.
Odstawienie dotyczy przede wszystkim ograniczenia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają cholesterol. Jego nadmiar odkłada się w żyłach powodując liczne choroby układu krwionośnego. W przypadku tłuszczy pochodzenia roślinnego nie trzeba obawiać się dodatkowej dawki cholesterolu. Można wybierać w kilku, a nawet kilkunastu rodzajach olejów, dzięki czemu łatwo znaleźć coś dla siebie i do smażenia, i do sałatek.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.