Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Sport > Wpływ sportu na psychikę

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska od zawsze była i zresztą nadal jest bardzo różnorodna, a przez to bogata i ciekawa. Powszechnie kojarzy się z winami, wykwintnymi daniami i eleganckimi restauracjami, w których goście jedzą sery, żabie udka czy owoce morza.  Warto przyjrzeć się dokładnie podziałowi tej kuchni. Dzieli się ona na drogą wykwintną, a w jej skład wchodzą eleganckie dania jedzone zazwyczaj na kolacje lub podczas uroczystości oraz na tą zwykłą i codzienną, która za to jest niesamowicie lekka. Kulinarne specjały wywodzące się z Francji są cenione na całym świecie, zapewne głównie dzięki doskonałej jakości produktów i składników, których Francuzi używają. Bardzo popularnymi daniami są: zupa rybna i pasta z łososia. Ważnym składnikiem codziennej diety Francuza jest także sos – można go spotkać w wielu odmianach, czy to beszamelowy, czy winegret. Produktem, który każdy zna i kojarzy z Francją jest ser – warto wiedzieć, że Francuzi mają go aż 500 rodzajów!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.