Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowie, napoje i produkty > Soki owocowe świeżo wyciskane

Kuchnia hiszpańska

Wydaje się, że niemożliwe jest mówienie o jednakowej i charakterystycznej kuchni hiszpańskiej. W miejscu tym przecież każdy region ma swoją niepowtarzalną tradycję kulinarną, a każda, nawet najmniejsza miejscowość – własne przysmaki.  A jeśli by tak poszukać jednego, wspólnego dania dla wszystkich tych obszarów? Z pewnością była by to tortilla, czyli krótko mówiąc – placek podawany z różnymi dodatkami. To właśnie danie wszyscy Hiszpanie do dzisiaj traktują jako łączący ich element, choć jak można się domyślić – w każdym regionie przygotowuje się go nieco inaczej. W Polsce również stało się ono bardzo popularne, a knajpek z hiszpańskim jedzeniem jest coraz więcej. Hszpańskie dania bardzo różnią się między sobą również poziomem zdrowych składników. Są regiony, gdzie je się krewetki z rukolą, ale tuż obok ludzie jedzą grzanki z boczkiem czy z szynką! Dlatego nie można ujednolicić kuchni hiszpańskiej, należy natomiast poznać ją bliżej i spróbować tych przepysznych specjałów, z których – każdy – ma w sobie coś wyjątkowego.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.