Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Sport > Medytowanie dla każdego

Kuchnia polska

W polskiej kuchni od lat dominują potrawy ciężkie i bardzo kaloryczne. Polskie panie domów najczęściej jako swoje danie popisowe przygotowują mięso na wiele różnych sposobów, do najpopularniejszych dań należą: bigos, kotlet schabowy, pierogi z mięsem, czy gołąbki. Polska kuchnia słynie również z doskonałego chleba wypiekanego w domowym piecu, czy pysznej kiełbasy wyrabianej w gospodarstwach domowych. Są gwarancją świeżości i naturalności, coraz więcej osób daje się skusić na te pyszne – chociaż ciężkie – dania. Podstawowe składniki wykorzystywane w polskiej kuchni to również kiszona kapusta, buraki, ogórki (kiszone i korniszony), śmietana, kalarepa i różne rodzaje grzybów. Polacy nie lubią eksperymentować i kombinować w  kuchni, nie używają nieznanych produktów, stawiają w dużej mierze na tradycję i swojskość. Warto jeszcze przypomnieć, że od wieków, tradycją polską jest kieliszek wódki do posiłku, który działa regulująco na procesy trawienia.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.