Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Kuchenne porady > Majonez i śmietana

Kuchnia skandynawska

Kuchnia skandynawska reprezentowana jest przez takie kraje jak: Szwecja, Norwegia, oraz Dania. Współczesna skandynawska kuchnia jest właściwie bardzo podobna do tej, jaką jedli niegdyś sami Wikingowie, jednak teraz dania stały się dużo bardziej wysublimowane. Przede wszystkim najważniejszymi z produktów, które można tutaj dostać, są ryby północnych mórz, łatwo dostępne dla mieszkańców. Przyprawiane są zawsze solą, pieprzem, najbardziej tradycyjnymi produktami, a czasem też gałką muszkatałową. Szczególnie warto przyjrzeć się bliżej kuchni Szwedzkiej – cechuje ją prostota i dbanie o to, aby zjadane produkty były zdrowe. Z tego państwa wywodzi się także popularny dziś na całym świecie szwedzki stół. Ciekawostką jest, że Szwedzi pomiędzy jedzeniem odpowiednio przygotowanej ilości warzyw, ryb i mięsa, piją również duże ilości… mleka. Podobnie ma się sytuacja w Norwegii – tutaj też króluje ryba, głównie łosoś, podawany zazwyczaj z ziemniakami lub podpiekanymi warzywami. Od znawców kuchni skandynawskiej możemy się nauczyć wielu cennych wskazówek związanych z przygotowaniem ryby.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.