Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Kuchenne porady > Majonez i śmietana

Majonez i śmietana

Majonez i śmietana królują na polskich stołach od bardzo dawna, są popularne i lubiane. Te dwa produkty są obowiązkowymi składnikami dań w wielu kuchniach. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę z ich kaloryczności oraz niezdrowego wpływu na organizm. Aby nie korzystać z nich w codziennym gotowaniu, można zastąpić je jogurtem naturalnym. Jeśli przygotowujesz gęste danie i boisz się, że się rozpłynie, możesz użyć jego gęstszej wersji, np. jogurtu greckiego. Wtedy na pewno prawie nie poczujesz różnicy w konsystencji. Chociaż jogurt jest nieco bardziej kwaśny, to kwestia przyzwyczajenia się do jego smaku jest sprawą kilku dni i nie powinna być dla nikogo kłopotem. Jest za to zdecydowanie uboższy w niezdrowy i powodujący tycie tłuszcz i – zdrowszy dla flory jelitowej. Osobom, które się odchudzają, na pewno pomoże jego korzystny wpływ na pracę układu trawiennego – dlatego jedzenie go jak najczęściej jest wskazane dla osób, które się odchudzają. Warto o tym pamiętać i jak najczęściej stosować te porady.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.