Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowie, napoje i produkty > Czym jest superfood?

Nietypowy olej z orzechów włoskich

Rzadko słyszy się o oleju z orzechów włoskich, jeszcze rzadziej można znaleźć na półkach sklepowych olej z tego przysmaku. W Polsce pojawia się on bardzo rzadko i z tego powodu jest bardzo drogi. Może stać się rarytasem dodawanym okazjonalnie do najlepszych dań lub na najważniejsze domowe przyjęcia. Znacznie korzystniejsze ceny ma w kilku innych krajach europejskich, chociaż i tam nie jest najczęściej spotykanym produktem.
Olej z orzechów włoskich ma ładną zielonkawą barwę oraz większą gęstość, niż wiele innych olejów, mających stosunkowo płynną konsystencję. Szczególnie ciekawy jest jego smak, który przywodzi na myśl słodycze. Jest orzechowy, z nutą oraz aromatem karmelu, dlatego bywa stosowany również jako dodatek do deserów, nie tylko do potraw obiadowych albo serwowanych na kolację. Najlepiej sprawdza się jako element sałatek i dressingów, do smażenia rzadziej, gdyż może stać się gorzki. Tak, jak inne zdrowe oleje ma w sobie wiele kwasów nienasyconych i podobnie jak włoskie orzechy w stanie podstawowym, doskonale wpływa na mózg.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.