Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Odchudzanie > Wyzwania

Olej rzepakowy w diecie

Olej rzepakowy przez pewien czas cieszył się złą sławą, ze względu na rozpowszechnione przekonanie, że jest szkodliwy i zawiera substancje, które mogą szkodzić człowiekowi. Teraz wiadomo, że nie jest to prawda i olej rzepakowy może stać się jednym z głównych elementów zdrowej kuchni. Warto go stosować, ponieważ ma cztery istotne zalety.
Pierwsza to wspaniały wpływ na rozwój i funkcjonowanie mózgu. Zawierają kwas omega-3, który jest odpowiedzialny za poprawny rozwój układu nerwowego. Jest to istotne dla dorosłych, dzieci oraz rozwijającego się płodu. Niedobory kwasów mogą prowadzić do nieodwracalnych zmian w obrębie mózgu.
Druga zaleta to pomoc w utrzymaniu dobrego poziomu cholesterolu. Nadmiar złego cholesterolu to obecnie problem dla wielu osób, mogący prowadzić do miażdżycy. Żeby tego uniknąć warto włączyć do diety olej roślinny, który reguluje poziom tego elementu we krwi.
Trzecia zaleta to możliwość obniżenia ryzyka zachorowania na nowotwór. Jest to możliwe ze względu na równowagę między kwasami omega-3 a kwasami omega-6, które występują w oleju.
Czwartą cenną zaletą jest zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę dzięki wspomnianym już kwasom.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.