Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Kuchenne ciekawostki > Przechowywanie czosnku

Olej z pestek winogron

Wśród osób zdecydowanych na wprowadzenie zasad zdrowego stylu życia do swojej codzienności toczy zacięte dyskusje o tym, jaki olej jest zdrowszy. Rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek? Często na prowadzenie wysuwa się olej z pestek winogron, wcześniej mniej znany, obecnie cieszący się większą popularnością. Zasłużoną, ze względu na składniki odżywcze, które są w nim zawarte. Są to popularne witaminy: A, E, C, lecz nie tylko. Najważniejsze jest, że zawierają bardzo niewiele kwasów nasyconych, niekorzystnych dla organizmu i wpływających na cholesterol. Olej z pestek winogron pozwala zwalczać wysoki zły cholesterol, bez konieczności usuwania tłuszczów z diety, co byłoby bardzo niebezpieczne. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego o ile można zmniejszyć ich ilość, nie wolno całkowicie ich odstawiać. Wystarczy zmniejszyć ilość niekorzystnego tłuszczu zwierzęcego, podnoszącego cholesterol, na olej z pestek winogron, który wpływa na zachowanie jego równowagi. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko pojawiania się miażdżycy oraz poważnych chorób serca.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.