Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Sport > Aerobik dla wytrwałych

Oliwa z oliwek – skarb wśród olejów

Oliwa z oliwek to najczęściej polecany z olejów. Zwany jest prawdziwym skarbem wśród tłuszczów roślinnych i w kuchni osób dbających o zdrowe życie nie może jej zabraknąć.
Oliwa z oliwek jest tłoczona na zimno lub na gorąco miąższu z oliwek. Dzięki temu ma ładną złocistą lub złocistozieloną barwę oraz charakterystyczny aromat. Jej główną zaletą jest to, że może być dodawana niemal do wszystkiego – do potraw surowych, sałatek, do smażenia, a nawet podawana w ramach przystawki, np. z bagietkami lub pieczywem czosnkowym. Świetnie komponuje się z ziołami wszelkiego rodzaju, razem z nimi tworząc nowe formy oleju lub dobry dodatek do przygotowywanych właśnie potraw. Wystarczy wymieszać je razem i podawać, aby osiągnąć doskonały efekt smakowy.
Dobra oliwa to również sposób na zachowanie zdrowia, ponieważ znajdujący się w niej kwas oleinowy powoduje, że łatwiej jest ochronić układ krwionośny przed miażdżycą oraz nadmiernie wysokim cholesterolem. Dodatkowo kobiety, które regularnie spożywają oliwę z oliwek są mniej narażone na zachorowanie na raka piersi.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.