Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowe oleje > Jak wybrać olej?

Przechowywanie czosnku

Często kupujemy kilka główek czosnku, a po kilku tygodniach wyrzucamy z powodu zepsucia. Jak temu zapobiec? Jeśli w naszej kuchni bardzo często wykorzystuje się czosnek, można go trzymać gdziekolwiek – zawsze będzie świeży, ponieważ będzie używany i wymieniany – nie zdąży się zepsuć. Natomiast jeśli włoży się go do lodówki i przechowa tam długi czas, może on zacząć puszczać kiełki, a wtedy przestanie być smaczny i wartościowy. Warto się zastanowić nad tym, czy nie kupujemy go za dużo, niepotrzebnie. Jednak jeśli tak się okaże, nie wolno wyrzucać tego, co zalega w kuchni. Jego walory smakowe można też zachować na dłużej w inny, bardziej „ekonomiczny” sposób. Wystarczy wrzucić obrane ząbki do świeżej oliwy i zamknąć w szczelnym pojemniczku, dzięki czemu nawet oliwa przejdzie czosnkowym smakiem i będzie doskonałą przyprawą do wielu dań. To sprawdzony przez wiele pań domu sposób na przechowywanie tego produktu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.