Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Kuchenne ciekawostki > Szczypiąca cebula

Rafinowany i nierafinowany olej

Tym, co wyróżnia zdrowy styl życia od zwykłego jest świadomość jakości wybieranych produktów. Dotyczy to niemal każdego rodzaju posiłku oraz dodatków, które będą używane do jego przygotowania, w tym tłuszczy. Wybór oleju jest istotny, ponieważ może on zapewnić zdrowie albo mu zaszkodzić. Z tego powodu wiele osób zadaje sobie pytanie czy lepszy jest olej rafinowany, czy nierafinowany.
Nierafinowany, czyli tłoczony na zimno ma zdecydowanie więcej walorów zdrowotnych. Nie jest podgrzewany i poddawany obróbce, dzięki czemu nie są z niego usuwane cenne składniki mineralne oraz witaminy. Niestety, z tego samego powodu bywa znacznie droższy, niż oleje nierafinowane i tym samym rzadziej kupowany.
Olej rafinowany jest tłoczony przy użyciu wysokiej temperatury i poddawany dodatkowej obróbce, która ma wydłużyć czas jego przechowywania i przydatności do spożycia. Można łatwo zauważyć różnicę w tej dziedzinie między olejami rafinowanymi i nierafinowanymi. Niektóre z nich wymagają zużycia w przeciągu 1-2 tygodni.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.