Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowie, napoje i produkty > Eko jedzenie

Siemię lniane

Nasiona lnu zwyczajnego, popularnie nazywane w Polsce siemieniem lnianym, są coraz bardziej docenianym produktem żywnościowym, który ma niezwykłą wartość odżywczą a także właściwości lecznicze. Siemię lniane działa przede wszystkim osłaniająco, ale i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego (tworzy na nim „błonkę ochronną”) i dlatego też od niepamiętnych czasów jest stosowane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego i wszystkich innych chorobach wrzodowych. Jest produktem łatwo dostępnym i smacznym, dlatego jego przyjmowanie nie jest dla nikogo problemem. Chociaż obecnie istnieje szereg znakomitych leków, które likwidują wymienione choroby, to jednak, należy pamiętać, że leki zawierają duże ilości substancji chemicznych, które mogą obciążać organizm, natomiast zmielone ziarna lnu, jedzone jako „grysik” lub dosypywane np. do jogurtów są zdrową i naturalną porcją energii i witamin.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.