Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowe oleje > Nietypowy olej z orzechów włoskich

Śliwki

Najczęściej kojarzą się z wigilią i kompotem z suszonych owoców. Jednak błędem jest myślenie, że śliwki są tylko świątecznym produktem, bo zawierają one wiele składników odżywczych, dzięki którym są doskonałe dla naszego zdrowia przez cały rok. Np. na częste zaparcia nie ma nic lepszego od śliwek. Działają one korzystnie na proces trawienia, usuwają nadmiar kwasów, zapobiegają wzdęciom. Śliwki zapobiegają także wielu zatruciom, a co za tym idzie – także możliwym powikłaniom takim jak np. nowotwór jelita. To także świetna przekąska dla osób podatnych na stres  nerwy, wiodących szybki tryb życia. Zawarte w nich witaminy i składniki odżywcze działają uspokajająco i  poprawiają samopoczucie – jest to jednak działanie naturalne, nie otumaniające. Śliwki zapobiegają także wchłanianiu się złego cholesterolu – dzięki temu pozwalają zapobiec wielu związanym z tym chorobom, np. miażdżycy. Uwaga – ostatnia informacja jest szczególnie ważna dla kobiet – otóż dowiedziono, że dzięki występującym w śliwkach witaminom, szczególnie tym z grupy A i E można zachować zdrową i elastyczną skórę na długi czas w zupełnie naturalny sposób. A zimą poleca się jedzenie tych owoców w ususzonej postaci – są równie smaczne i wartościowe, oraz ogólnodostępne.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.