Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowie i diety > Mocne włosy

Smażenie na maśle lub oleju

Jest to jeden z największych błędów popełnianych przez osoby poddające się procesowi odchudzania. Dania przygotowywane w ten sposób są bardzo przesiąknięte tłuszczem i podwyższają cholesterol. Nie jest powiedziane, że trzeba od razu zupełnie rezygnować ze smażonych produktów, ponieważ zbyt wymagająca i trudna dieta może doprowadzić do tego, że nas wykończy i prędzej czy później powrócimy do starych nawyków żywieniowych. Zamiast tego można zamiast smalcu czy margaryny wybrać coś innego. Na przykład olej roślinny czy oliwę z pierwszego tłoczenia. Są one o wiele zdrowsze i lżejsze niż te produkowane z tłuszczu zwierząt. Powinieneś też pamiętać, że stosowanie tłuszczów roślinnych kilkakrotnie pod rząd niszczy ich właściwości, dlatego po smażeniu należy koniecznie wylać zużyty olej i wymienić go na nowy – ten błąd popełnia się szczególnie podczas smażenia frytek. Są to szczegóły, które po połączeniu stają się całością i mają ogromny wpływ na zdrowie. W ten sposób nawet nie zauważysz zmian, które dokonasz w jadłospisie, a Twój organizm na pewno poczuje się zdrowszy i lżejszy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.