Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowie i diety > Dieta 1000 kalorii

Tłuszcz

Zadajmy sobie pytanie: co tak naprawdę wiemy o tłuszczu? Znajduje się on w różnych produktach, począwszy od słodkich, a skończywszy na słonych. W naszym kraju jest bardzo lubiany. W polskiej kuchni bardzo popularne jest pieczenie mięs w głębokim tłuszczu, a potem jeszcze polewania dań tym „wywarem”, aby były bardziej soczyste. Leży to w naszym guście i tradycji. Należy jednak pamiętać, że jest to prawdziwa bomba kaloryczna, na którą na pewno nie powinny sobie pozwalać osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Co zatem zrobić, aby nie odmawiać sobie pieczonych i duszonych mięs, ale sprawić, by były zdrowsze i nie takie tłuste? Aby uniknąć zjadania ogromnych ilości kalorii i nie stracić tego co najlepsze w potrawie, mięso najlepiej w trakcie pieczenia podlewać winem, innym ulubionym alkoholem, sokiem lub bulionem. Wywar będzie parował i sprawiał, że potrawa zyska soczystości. To samo dotyczy duszenia – nie trzeba dodawać zbędnego tłuszczu „na dno” garnka czy patelni, a potrawa na pewno będzie równie smaczna.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.