Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Kuchenne ciekawostki > Kuchnia niemiecka

Usuwanie soli z zupy

Komu z nas nigdy nie zdarzyło się w zamyśleniu przesypać sól i przesolić potrawę? Każdy na pewno ma taką wpadkę na swoim koncie. Większość osób, kiedy zupa jest zbyt słona, po prostu ją wylewa, bo nie widzi innej opcji, aby cofnąć niekorzystne zmiany. A jest to ogromny błąd, gdyż istnieje bardzo prosty sposób na usunięcie nadmiaru soli i uratowanie dania. Wystarczy wrzucić do niej surowe ziemniaki, obrane ze skórki i najlepiej pocięte na ćwiartki, aby proces wchłaniania był szybszy i skuteczniejszy. Działają one jak miękka gąbka i pochłaniają sól, a potrawa zyskuje świeżość i naturalność.  Inną opcją, zamiast surowych ziemniaków może być dolanie wody lub dosypanie odrobiny brązowego cukru. Zniwelują one smak i sprawią, że sól będzie mniej wyczuwalna, ale nie zmienią jej naturalnego i zamierzonego smaku.  Dzięki tym zabiegom potrawa nie utraci swoich walorów, nie zmieni się też zbytnio jej konsystencja, a nadmiar soli przestanie być zauważalny.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.