Jesteś tutaj: opieka-medcorp.pl > Zdrowy styl życia > Szkodliwe ciężkie posiłki

Zdrowy olejek z awokado

Awokado jest znane jako tzw. bomba witaminowa, która ma w sobie wszystkie niezbędne witaminy oraz składniki mineralne. Osoby dokonujące świadomego wyboru produktów żywieniowych często decydują się na włożenie awokado do siatki z zakupami, ponieważ jest to dobry sposób na smaczną i zdrową przekąskę. Pasta z awokado lub sałatka to tylko jedne z możliwości, jakie daje zielony owoc. Jeśli samo awokado nie budzi entuzjazmu swoim smakiem lub wyglądem, nic straconego. Z jego właściwości można stosować wykorzystując w kuchni olejek awokado. Wartości zdrowotne są w jego przypadku najważniejsze, choć to nie jedyna rzecz, warta zainteresowania w przypadku olejku. Przede wszystkim ma długą trwałość oraz dobrze znosi wysokie temperatury – co nie dotyczy wszystkich olejów – dzięki temu nadaje się do smażenia. Nie pachnie nieprzyjemnie, lecz pozwala zdrowo upiec każdą z przygotowywanych potraw. Jest dobrym zamiennikiem masła i nadaje potrawom przyjemny, maślany smak. Można nim polewać również sałatki, dzięki czemu ich smak także będzie delikatniejszy, pozbawiony goryczki charakterystycznej dla wielu innych rodzajów olejów, które po pewnym czasie psują smak potrawy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.